søndag 21. februar 2010

STIMULUSKONTROLL

  • Det blir mye blogging om dagen. Jeg har masse tid til å lese, og tenke og trene små økter med mine små venner her på Fosserød. Det er minus 23 kaldt ,i kveld - og alt for mye snø til å trene ute.
  • En av de tingene jeg har brukt en del tid på i vinter , - er å sette stimuluskontroll på diverse atferder hundene " kan".
  • Dette er en av de viktigste faktorene for å lykkes i all type hundertrening. Jeg har i mange år vært opptatt av dette innen agility, og forsøkt å overøfre dette til mine treningskamerater og på kurs jeg har holdt rundt om i Norges land. Desverre ser det ut til at det er svært få som gidder å bruke tid på å lære hundene akkurat dette i agilitysporten . Sikkert fordi de klarer å være tilstede å VISE med signaler underveis i banen og ikke helt ser fordelene i å lære hundene dette.
  • De første øvelsene tar det tid å trene inn . Men når hundene først har forstått at de ikke får belønning for annet enn det de gjør på KOMMANDO, - ja da går det raskere og raskere for hver øvlese.

  • Hva er så stimuluskontroll??

  • Det er kort sagt " sette kommando på øvelsen". Jeg har trent hunder i både lydighet, bruks, Freestyle, Rally og agility. Jeg må med hånden på hjertet si at det er i rally-lydighet og agility-miljøet folk er dårligst til å lære hundene akkurat stimuluskontroll.
  • Stimuluskontroll betyr at hunden går på kommande, - og KUN på kommando. Den skal IKKE gjøre øvlsen uten kommando, og den skal ALLTID gjøre øvelsen PÅ kommando.
  • Hvis man tenker agility - slalåm........................... så skal hunden kunne gå hele slalåmen PÅ kommando, - uavhengig av hva fører gjør underveis. Hvis man MÅ være sammen med hunden og gi tegn igjennom hele slalåmen så har man satt TO stimuli til atferden, og hunden blir avhengig av at man gjør det samme signalene hver gang for å få det til å fungere. Det skal veldig lite feil i timing og handling før hunden gjør feil .
  • Hvis man gradvis lærer hunden at den skal utøver riktig atferd hver gang, uavhengig av vår atferd, får man en fantastisk selvstendig og sikker hund.

Jeg er tilhenger av at man skal lære hunden å utføre ALLE HINDER uten hjelp av tegn, og at hunden skal kunne gå alle hinder, med innganger og utanger med ulike vinkler og avstander, og komme fra alle type hinder inn i neste hinderm -. uten å være avhengig av hva fører gjør underveis.

  • Dersom man klarer å få hunden til å gå ALLE type hinder uavhengig av hva føreren gjør kan man gå til et strategisk bra sted i banen for å skape en kort sving el.l. mens hunden fullfører et par - tre andre hinder kun på kommando mens man selv løper til det stedet i banen der hunden trenger oss som mest.

  • I freestyle er dette helt nødvendig å få hunden til å gjøre noen øvelser uten at vi " fører" hunden i programmet.
  • I klasse 1 kan man bruke signaler, men de bør pakkes godt inn i en god koreografi dersom man vil ha høye poengsummer. Hundene bør kunne uføre de triks man har på programmet uten at fører bruker store hånd eller kroppssignaler. På den måten kan fører bevege seg slik at programmet ser bra ut,

I agility er det helt vanlig at de som vinner med de raskeste hundene også er i god fysisk form, og løper minst like bra som sin hund. Det brukes masse forskjellige føringsteknikker for å oppnå raske korte svinger, og man " handle" hunden igjennom mange vanskelige situasjoner i banene. De førerne som ikke er så raske til bens, eller ikke har helse ( som meg ) til å klare å løpe " om kapp" med hunden, har overhode ingen mulighet mot de raske ungdommene hvis vi ikke tenker litt annerledes, -

Vi må bruke mer tid på å lære hunden å gå på stimulurkontroll ( KUN ta hinder på kommando, og gjøre riktig hinder på riktig kommando, - og riktig retning på riktig kommando osv.... )

Jeg trener litt agility fremdeles når det ikke er alt for kaldt, og når formen tillater det. Desverre får jeg litt for langt opphold mellom treningene og det vil derfor ta litt lenger tid for meg enn planlagt å komme tilbake i konkurransesammenheng. MEN

jeg håper fremdeles at jeg en dag skal komme på agilit banen med mine hunder............ selv om det tar lenger tid fordi jeg har tenkt å fullføre stimuluskontrollen før jeg starter.

Jeg tror jeg har hatt en stor fordel av å trene så mange andre hundesporter i løpet av disse årene med hund.

  • Dette er noe jeg så absolutt har lært mye av i min trening sammen med brukshundfolket igjennom mange kurs og år..
  • Hvem kan sende hunden ut å finne en savnet person i skogen eller på fjellet, med å VISE ( handle ) hunden igjennom " løpet" ???
  • Hvem kan VISE hunden sin hvor sporet går, når hunden skal følge sporet til en morder som politiet er på jakt etter??
  • I brukshund sporten MÅ faktisk hunden lære å jobbe selvstendig, og vi som førere må lære hunden å jobbe KUN på kommando. Det vil si at den faktisk må diskriminere bort alle andre lukter og lyder og synsinntrykk den måtte få i sin jobb, - og KUN fokusere på den riktige jobben ............
  • Hva med lydighetskonkurranse`?? Jeg har konkurrert i klasse3, og jeg hadde selvsagt ikke lov til å løpe sammen med hunden ut til ruta for å legge han ned i midten.......... Eller løpe ut å peke på riktig neseprøvepinne............... eller løpe ut å vise han apporten................
  • I Rally-lydighet har man lov til å vise, med tegn gjennom løypa. I tillegg har man lov til å gi ros underveis og oppmuntre hunden i løypa. Derfor er dette en sport som man kan utøve om man ikke har hunder som egner som for å jobbe selvstendig, eller førere som ikke vil legge så mye jobb i å lære hunden selvstendig arbeid. Men det er allikevel LOV til å lære hunden å gjøre jobben uten annet enn kommando-ord. Når jeg konkurrerte med Zippo, og vant det meste med han, tror jeg det kom av at han kunne så mange kommandoer og at vi derfor gikk på raskest tid i tillegg til at han gikk presist.
  • Scott var litt under 4 mnd. da han gikk sitt første sporkurs. Bildet er fra hans første spor, der han ser at figuranten går ut med en leke som han liker å leke med. Det tok ikke mange øktene til før han forsto at det var ved å sette nesa ned i bakken og følge riktig spor, han kom til målet, - leken som han ønsket å finne.
  • Dersom vi hadde fortsatt å gi han denne påvirkningen med at han så figuranten gå ut med leken, ville han aldri blitt selvstendig i sporet. Han ville blitt avhengig av å se figuranten i forkant av at han skulle ut å gå spor, og ikke koblet sporet til annet enn en figurant.
  • Men fordi vi etter noen økter tok bort figuranten, forstod han fort at kommandoen SPOR ( som vi satt på ganske tidlig ) gjaldt selv om det ikke kom noen figurant i forkang av sporet.

  • Minni har lært " to av og to på " feltet ved hjelp av en snutetarget. Hun lærte først at hun skulle sette nesen sin på en liten matte, - ¨ Matten ble tatt bort ganske raskt, og hun lærte at hun skulle sette nesen i bakken istedenfor på targeten. På den måten er vi sikret at hun skal løpe feltet helt ned til bunnen av feltene.
  • Jeg ønsker ikke at hun skal ha stopp på feltene når vi begynner å konkurrere.
  • DET betyr at jeg må ha god stimuluskontroll ( kommando ) på denne øvelsen . Fordi jeg ikke ønsker at hun skal stoppe på feltet når hun skal gå stevner. Hun skal vite NÅR hun skal stoppe og ikke stoppe. Hun skal IKKE stoppe med nesetouch hvis ikke kommando kommer, og hun SKAL stoppe når kommandoen kommer.
  • Her tror jeg mange " der ute" har misforstått bruken av klikker og target-metode på felt.
  • De fleste klikker kun for at hunden trår på feltet, men er ikke konsekvent med HVOR hunden trår , eller når klikket kommer. Mange bruker kommando " felt", men bruker det i " hytt og pine".
  • STIMULUSKONTROLL, - - er noe de fleste glemmer i denne treningen.

Minni HATER å ligge i bur!!!!!

  • Men dette buret er klikkertrent. Hun har selv valgt å løpe til stoffburet , og får belønning for å gjøre akkurat dette. Men jeg ønsker ikke at hun skal løpe til buret hele tiden , - i håp om å få belønning,- så derfor har jeg måtte sette STIMULUSKONTROLL på denne leken.
  • Nå kan buret stå fremme mens vi trener andre ting, og så kan jeg sende henne til buret innimellom , - - - på kommando :-)
  • På akkurat samme måte som på feltene i agility. KUN på kommando !!

  • Sånn kan du legge opp treningen for å oppnå kontroll.......

  1. Gi signalet samtidig som handling ( eks sitt ) utføres
  2. Gi signal rett i forkant av handling ( eks Sitt ) som utføres
  3. Test kommando ( eks sitt ) i ulike situasjoner og miljøer
  4. Belønn KUN når du har gitt kommando i forkant av at hunden utfører handlingen ( eks sitt )
  5. Gi andre tegn og signaler ( enn vanlig ) uten å belønne hunden OM den utfører handlingen ( eks sitt ) Gi deretter riktig kommando og belønn handlingen ( eks sitt )
  • Når hunden kan kommandoen uavhengig av hva du gjør eller hvor du befinner deg når du kommanderer, - DA KAN HUNDEN ØVELSEN SELVSTENDIG !!
  • I tillegg til dette så tror jeg de fleste hundene " der ute" har god stimuluskontroll på OSS .......

  1. Når de tigger om mat eller godis så får de, -
  2. og når de ber om oppmerksomhet så får de det , -
  3. Når de ber om tur så får det

OG

  1. når de ber om kos,-,
  2. eller trening , -

ja da får de vel det også :-))

Ja, - det er godt noen har ( stimulus) kontroll:-))

2 kommentarer:

  1. Bra jobba Anniken! Du er en stor motivator! :o) Hilsen frida, Doris, News og nytilskuddet Clara!

    SvarSlett
  2. Hei Anniken!
    Flott blogg, med ett uhyre viktig tema!!
    Må bare spørre om du instruerte endel agility for Moss Hundeklubb for ENDEL år siden? Jeg mener å ha gått noen kurs for deg og instruktøren Hege i Agility, med en papillon som het toya :)
    Hilsen Aina, som nå har en Border Collie å trener aktivt lydighet å gjeting :)
    Om du heller vil svare på Mail så er adressen: aina_emilie@hotmail.com :)

    SvarSlett